Här kommer resultaten och motivationer.

Debatt:

1. Södra Latin

2. Kungsholmen

3. Norra Real

4. Östra Real

Motivation:

Med glöd och engagemang och en tydlig röd tråd genom majoriteten av debatterna, en positiv inställning med välarbetade argument och en bra retorisk förmåga ledde det till vinst för Södra Latin.

 

Tal:

 1. Kungsholmen
 2. Norra Real
 3. Södra Latin
 4. Östra Real

Motivation:

Med retoriska grepp, ett stort register av argument och ett konstruktivt budskap. En tydlig röd tråd med ethos, pathos och logos. Stod ut från de andra talarna då argumenten var väl genomtänkta och retoriken väl utformad på en annan nivå.

 

Ordningen är alltså Domarnas slutgiltiga beslut. Nu är det jämnt i Läroverksfejden, vad som helst kan hända. Därför är det viktigt att nu satsa stenhårt på estetiken och minideltävlingarna.

Vem Vinner?

Ämnen i debatt

På onsdag sker den tredje deltävlingen med fokus på retorik. Den består av två delar: Individuellt framförande, där en elev från varje läroverk ska hålla ett tal, samt debatt.

Här nedan presenterar vi nio ämnen som debattlagen ska förbereda sig inför. Under onsdagens deltävling så kommer sex av dessa ämnen debatteras. Vilka lag som får debattera vilka ämnen avgörs på deltävlingsdagen genom lottning, 70 minuter innan deltävlingens start.

Här är årets ämnen:

 1. Förbifart Stockholm bör byggas
 2. Sverige bör avskaffa dagens Tv-licens och istället inkludera den i en allmän skatt
 3. Sverige bör helt upphöra med användandet av kontanter
 4. De ideella kvinnojourerna i Sverige bör förstatligas
 5. Utsläppsrätter är en bra lösning på miljöproblemen
 6. Sverige bör införa 6 timmars arbetsdag
 7. EU bör skicka militärt stöd till Ukraina
 8. Det är rätt av motdemonstranter att förhindra nazistiska demonstationer
 9. Övervakning av befolkningens telefon- och datatrafik genom lagar som FRA-lagen är ett bra sätt att lösa brott

Innan de spännande debatterna så har vi fyra tal att se fram emot som kommer att inleda deltävlingen. Talen är individuella och ska ha rubriken ”En idé”. Delmomentet med tal var väldigt uppskattat förra året och vi tror att det kommer bli minst lika lyckat i år!

Vi ses på onsdag!

VEM VINNER?

ALLMÄNBILDNING

HEJ MEDLEMMAR!

Nu är det nästan onsdagen vi väntat på, onsdagen då det är Allmänbildning på Norra Real. Det är nu det är dags att ta revansch och det är nu ni har möjligheten att visa vad era skolor går för.

Det är dags att tagga igång igen och att svara på frågan alla undrar:

VEM VINNER?

slideshowtest

Förlåt, Medlemmar

Medlemmar, elever och Kära vänner. Såhär är det. Vi vill säga förlåt för dagens kaos. För knattar på planen, för bråk och för allmän oklarhet.

Angående knattar på plan
Några timmar innan dagens deltävling så fick styrelsen för läroverksfejden information om att Zinkensdamm IP hade blivit dubbelbokat. Vi ringde då direkt upp Reimers som hade bokat, och bönade och bad om att de skulle flytta sin knatteträning till senare, men de kunde inte. Vi försökte komma fram till en kompromiss och det som vi kom fram till var att de skulle korta ner sina tre timmar till en timme, och att vi skulle flytta all friidrott till de tiderna. Vi blev precis lika arga som ni och ringde till bokningsväxeln som hade fuckat upp, och det fanns inget att göra. Vi löste situationen på bästa sätt även om det inte nödvändigtvist var det mest optimala. Det fanns ingenting annat vi kunde göra, eftersom att vi båda stod en timme innan deltävlingen utan plan utan att vi blivit informerade om detta.

Angående Fotbollen
Damfinalen idag blev tyvärr inställt på grund av att båda lagen inte hade tillräckligt med spelare vid olika tillfällen. Styrelsen tog därför beslutet att matchen ska spelas vid ett annat tillfälle, men efter räkning konstaterades det att matchens resultat inte skulle påverka Deltävlingens slutgiltiga resultat eller resultatet för området Fotboll. Vi förklarade situationen för lagen de överlägger just nu om matchen ska spelas ändå.

Angående våldet
Skittråkigt att detta sker. Vi tar väldigt hårt på detta och alla ansvariga från händelsen kommer få konsekvenser och bli portade från Läroverksfejden.

Vi ber er att ha överseende med detta och vi är lika besvikna som ni är och vi gjorde vårt bästa för att göra det bästa av situationen.

/Styrelsen för Läroverksfejden, 4 elever som försöker göra något bra för 4000 andra elever

Resultat i Onsdagens och Torsdagens gruppspel

Onsdag:

Damer

KG vs Norra: 6-2 (till KG)

KG vs Östra: 4-1 (till KG)

Herrar

KG vs Norra: 1-3 (Till Norra)

KG vs Östra: 0-1 (Till Östra)

Torsdag:

Damer

KG vs Södra: 3-3 (lika)

Södra vs Östra 3-0 (Till Östra)

Herrar

KG vs Södra: 4-1 (Till KG)

Östra vs Södra: 2-2 (lika)

 

10245963_240305109509019_964127899_n

Resultat i dagens gruppspel

Idag möttes Södra Latin och Norra Real i de första gruppspelen. Det var mycket spännande matcher som resulterade som följande:

Södra Latin Damer vs Norra Real Damer: 4-0 (Till Södra)

Södra Latin Herrar vs Norra Real Herrar: 1-5 (Till Norra)

Imorgon fortsätter gruppspelen!

 

Vem Vinner?

Kungsholmens Vinnarfilm

Förra året vann Kungsholmen och har därför gjort en vinnarfilm!

LÄROVERKSFEJDEN 2014 – VÄLKOMNA

Nu är det snart dags Läroveksfejden 2014. Under en vecka mellan den 7e och 12e April kommer uttagningar på varje skola hållas. Information och kontakt till just din skola finns på din elevkårs event på facebook för uttagningsveckan. Har du inte blivit inbjuden, kontakta din elevkår eller din skolas representant.

Nu är det din tur att representera din skola, och din tur att engagera dig. Det finns många nivåer av engagemang, alltifrån att delta, till att heja på, till att organisera. Stay tuned!

Vi vill även passa på att välkomna alla nya ettor till deras första Läroverksfejd! NU KÖR VI!

Vem vinner?

Läroverksfejden 2014 närmar sig

Läroverksfejden 2014 är snart här! Håll ögonen och öronen öppna, det är snart dags att ta de första stegen mot att utse Stockholms bästa läroverk. Vi ser fram emot en rättvis och eldig kamp mellan elever. Hoppas ni gör det med. Om några dagar får ni veta mer.

Vem vinner?

Datum för deltävlingar

Datumen för årets deltävlingar har bestämts till:

29/4   Idrott (Zinkensdamm)

7/5      Allmänbildning (Norra Real)

14/5    Retorik (Kungsholmens Gymnasium)

21/5    Estetik (Södra Latin)